Woźni sądowi województwa krakowskiego w latach 1535-1548 i ich szlacheccy pomocnicy - Wacław Urban (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Jednym z ważniejszych aktorów czynności sądowych w dawnej Rzeczypospolitej był woźny sądowy (ministerialis terrestris, potem też ministerialis generalis Regni), którego zazwyczaj — przynajmniej do schyłku XVI w. — mianował wojewoda. Woźni zachowali się raczej w tradycji literackiej (np. w Panu Tadeuszu); w historiografii nie doczekali się monograficznego opracowania. Można tu zwrócić uwagę jedynie na fragmentaryczne ujęcia tego tematu w pracach J. W. Bandkiego, W. Łozińskiego, S. Kutrzeby, J. Mrukówny oraz Z. Góralskiego.