بررسی تأثیر سرعتِ کرنش و رطوبت بر مقاومت کششی مستقیم خاک های رسی تثبیت شده با بنتونیت، آهک و سیمان - مسعود اولی پور; مجید قرینه; سید عبدالله حسینی دهدشتی (علوم و مهندسی آبیاری)
رفتار کششی مصالح خاکی، نقش مهمی در کاربردهای مهندسی ایفا میکند. لایههای متراکم خاک، از جمله در سدهای خاکی و پوششهای رسی میتوانند از ترکهای ناشی از گسیختگی کششی متحمل آسیب شوند. در این مطالعه به بررسی مقاومت کششی خاک‌های رسی و تثبیت‌شده با استفاده از یک دستگاه جدید آزمایش کشش مستقیم خاک می‌پردازیم. دستگاه مذکور، که برای انواع خاک‌های متراکم، سخت، اشباع و نرم تا سفتی متوسط قابل استفاده است، توسعه یافته و روش انجام آزمایش‌ها با آن تشریح شده است. نمونه‌های خاک در قالب‌های ویژه آماده شده و به دستگاه منتقل شدند. نتایج آزمایش‌ها نشان‌دهنده تکرارپذیری و دقت بالای دستگاه بود. تأثیر نرخ کرنش (از06/0 تا 44/1 میلی‌متر در دقیقه)، میزان رطوبت (15درصد تا 24 درصد) و دانسیته خشک بر مقاومت کششی خاک مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، اثر افزودن بنتونیت (پنج درصد ، 10 درصد و 15 درصد)، آهک (دو درصد ، چهار درصد و شش درصد) و ترکیب سیمان و آهک (با درصدهای وزنی مختلف) بر مقاومت کششی خاک مطالعه شد. نتایج نشان داد که با افزایش درصد بنتونیت، آهک و سیمان، مقاومت کششی خاک بهطور قابل توجهی افزایش می‌یابد. بهویژه، ترکیب سیمان و آهک با نسبت‌های مختلف باعث بهبود 37 درصد در مقاومت کششی خاک شد.