Uticaj starosti na merne elemente ocene trofeja srndaća (Capreolus capreolus L.) - Zoran Popović; Vladan Bogdanović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu je prikazan uticaj starosti na dužinu, masu, zapreminu, kao i na ukupnu ocenu trofeja srndaća iz Srbije. Analizirana su 435 trofeja, od kojih 44 iznad 105,00 CIC poena. Najveći porast trofejne vrednosti je između prve i četvrte godine. Kulminacija trofejne vrednosti se postiže u sedmoj godini. Sa stanovišta gazdovanja kvalitet trofeja je najbolji između pete i osme godine, kada bi trebalo i vršiti odstrel.