Neki momenti razvoja fašističkog pokreta na Pazinštini u okvirima općeg razvoja ˝Istarskog fašizma˝ 1919.-1929. (kroz komentare arhivske građe) - Darko Dukovski (Vjesnik Istarskog Arhiva)
Tek na temelju nekolicine dokumenata iz arhivskih fondova Povijesnog arhiva u Pazinu i Državnog arhiva u Trstu, autor je pokušao dati više »letimičan« osvrt na nastanak i razvoj fašizma i fašističkog pokreta na Pazinštini. Kako bi posebnosti ovoga razvojnoga procesa bile uočljivije (dinamika razvoja, socijalna, nacionalna i starosna struktura, osnove političke orijentacije unutar pokreta), ukratko je izloženo opće političko okruženje, odnosno datosti poratne istarske političke scene, kao jednog od najvažnijih uvjeta nastanka i razvoja fašizma na ovim prostorima. Predstavljeni su samo osnovni elementi razvojnih procesa i to u onom opsegu koliko je to »dopuštala« u radu korištena arhivska građa bez ikakvih ambicija cjelovitoga prikaza, ali s neskrivenom namjerom naznačavanja uloge, odnosno učešća fašizma na Pazinštini u onome što u posljednje vrijeme historiografija bilježi kao »provincijski« i »pogranični« fašizam, ili konkretnije »istarski fašizam«.