Titreşim Optimizasyonu için Akıllı Cnc Router Sistem Tasarımı - Duygu Gürkan; Ahmet Mavi; İhsan Korkut (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi)
Dünyada dijital teknolojiler ile ivmelenen Endüstri 4.0, geleneksel üretim sistemlerine entegre edilerek, üretim sektörünü önemli boyutta dönüştürmekte ve mevcut endüstriyel süreçlerin dijitalleştirilmesini amaçlamaktadır. Bu dijitalleştirme, insan hatası faktörüne bağlı olmayan, akıllı ve kendisini uyarlayan, kalitesi ve verimi daha yüksek, daha hızlı bir imalat sanayinin en büyük adımı olmaktadır. Bu çalışmada, olması gereken titreşim seviyesi ve istenilen kaliteye göre kesme parametrelerini optimize edebilen akıllı bir CNC Router tasarımı ve montajı yapılmıştır. CNC Router’ın kesme parametrelerini tahmin etmesi ve gerçek zamanlı olarak güncellemesi için Stepcraft CNC Router’a ait makine kontrol kartı, sürücüleri, fener mili, güç kaynağı değiştirilmiştir. Ayrıca veri toplama ve kesme parametrelerine müdahale edebilmek için ara yüz tasarımı gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, kesme parametrelerini olması gereken titreşim seviyesi ve beklenilen kaliteye göre tahmin edebilen, operatör müdahalesi olmadan gerçek zamanlı olarak operasyon sürecine karar verebilen ve kendini uyarlayan özgün bir CNC Router elde edilmiştir.