کاربرد مکسین (MXene) و کامپوزیت‌های مبتنی بر آن در حذف آلاینده‌های رنگی، فلزات سنگین و رادیو نوکلوئیدها از پساب‌های صنعتی و هسته‌ای - میلاد عتیقی; مهدی حسن زاده (مطالعات در دنیای رنگ)
در سال‌های اخیر با توجه به افزایش جمعیت ‌زمین و گسترش صنایع مختلف، نگرانی‌ها و چالش‌هایی در حوزه آب و محیط‌زیست بوجود آمده است. بخش بزرگی از آلودگی آب‌ها توسط پساب‌ها و فاضلاب‌های صنایع گوناگون ایجاد می‌شود که این آلاینده‌ها شامل مواد رنگزا، فلزات سنگین، رادیونوکلوئید‌ها و غیره هستند. مکسین‌‌ها (MXene) نانومواد دوبعدی نوظهوری هستند که اغلب ازخانواده کاربید‌ها یا نیترات‌های فلزات واسطه با فرمول عمومی  شناخته می‌شوند. سطح تماس بالای این نانو‌مواد باعث بالا رفتن بازده جذب و حذف ترکیبات آلاینده شده‌است. همچنین مکسین‌ها به دلیل وجود گروه‌های مختلف بر روی سطح با انجام واکنش باعث حذف و جذب مواد رنگزا و فلزات سنگین می‌شوند. در برخی موارد نیز به کمک تابش پرتو فرابنفش، افزایش بازده و تجزیه کاتالیزور نوری مشاهده شده است. برخی از این مواد با جذب الکترواستاتیکی باعث حذف آلاینده‌های زیست‌محیطی می‌شوند. یون‌های فلزات سنگین می‌توانند در فاصله بین ‌لایه‌های نازک صفحات مکسین محبوس شوند. یک ویژگی بسیار خوب این مواد قابلیت بازیابی آنها است که اغلب برای چندین دوره مصرف قابل بازیابی و مصرف هستند. استفاده از مکسین‌ها به دلیل آب دوست بودن‌، سطح ویژه زیاد و همچنین خصوصیات مکانیکی و الکتریکی بسیار عالی، جهت استفاده در غشاهای تصفیه آب بسیار امیدوارکننده هستند. در این مطالعه سعی‌ شده است ضمن معرفی این ترکیبات، کاربرد آنها درزمینه حذف مواد رنگزا، فلزات سنگین و رادیونوکلوئیدها مورد بررسی قرار گیرد.