Мультимедійні бази даних у навчальних комплексах: виклики та можливості - Андрій Сергійович Гордєєв; Володимир Пилипович Ткаченко (Технологія і техніка друкарства)
Бази даних відіграють важливу роль у сучасних мультимедійних проєктах, забезпечуючи ефективне зберігання, управління та доступ до мультимедійних даних, зберігаючи при цьому їх надійність та цілісність. Такі проєкти дають можливість створення міждисциплінарних навчальних комплексів для інтеграції знань з різних галузей, формування цілісного бачення проблеми, а також розвитку критичного мислення та комунікативних навичок здобувачів вищої освіти. Використання мультимедійних баз даних у підготовці навчальних матеріалів збагачує навчальний процес можливістю застосування різноманітних форматів та методів, а також сприяє розвитку ключових компетентностей, необхідних для успішної адаптації у сучасному світі. Однак, крім переваг, використання баз даних у мультимедійних проєктах також пов’язане з низкою проблем: вони часто не зовсім структуровані, різні типи медіафайлів пред’являють різні вимоги до програмного забезпечення, системи управління базами даних вимагають різних алгоритмів стиснення інформації. Вирішення цих проблем потребує комплексного підходу, що включає вибір відповідної технології використання баз даних. Застосування SMART-компонентів у навчальному процесі відкриває нові перспективи розвитку освітнього процесу в напрямі технологій STEM.