Hogyan tovább bírósági digitalizáció, avagy hogyan lett az elektronikus kapcsolattartás a veszélyhelyzetben az ítélkezés kulcsa? - Szabolcs Kékedi (In Medias Res)
A veszélyhelyzetben a bíróságokkal történő kapcsolattartás során felértékelődtek az elektronikus csatornák által nyújtott lehetőségek. A bíróságok elektronikus kapcsolattartási rendszereinek kiépítéshez szükséges volt egy, a teljes bírósági szervezetrendszert átható vízió kialakítása. Az új eljárási törvények kodifikációja során az elektronikus kapcsolattartás szabályrendszere az e-ügyintézési törvény szabályaira épült, azonban a jogalkotás során továbbra is a papír alapú kapcsolattartás lett az általános szabályrendszer, amihez képest az elektronikus kapcsolattartási szabályrendszer kiegészítő szabályként nyert kodifikálást. A veszélyhelyzetben meghozott átmeneti szabályozás valamennyi eljárásjogban lehetővé tette az elektronikus kapcsolattartási technológiák elsődleges alkalmazását, különösen a kép és hang egyidejű továbbítására szolgáló technológiai megoldásokat. A bíróságok működése így a veszélyhelyzetben is biztosított volt. A bírósághoz címzett beadványaikat a felek elsődlegesen elektronikus úton terjesztették elő. A bírósági szervezetben kialakított új fejlesztések pedig biztosították a bírósági ügyfelek számára az elektronikus iratbetekintést. A veszélyhelyzetben kialakított átmeneti szabályok bizonyították, hogy az elektronikus kapcsolattartási technológiák a mindennapi élet részeként a bírósági eljárásokban is sikerrel alkalmazhatók.