Mediacja-medializacja - Piotr Krajewski (Kwartalnik Filmowy)
Wszystkie dziedziny obecnej i przeszłej kultury są lub mogą być mediatyzowane przez technologię cyfrową i rosnącą liczbę jej interfejsów. Ma to dwojaki wpływ na zakres i sposoby ludzkiej percepcji. Z jednej strony prowadzi do nowych obszarów, wprowadza do nowych światów i poszerza horyzonty poprzez dostęp do przestrzeni, które kiedyś były niedostępne. Poszerza nasze otoczenie, przyspiesza komunikację i wzbogaca środowisko. Jednocześnie, dotykając dziedzin, których wcześniej doświadczaliśmy bardziej bezpośrednio, prowadzi do permanentnej funkcjonalnej i pojęciowej reinterpretacji rzeczywistości. Wpływa na struktury mocno ugruntowane w naszym historycznym doświadczeniu i zmienia istniejące biologiczne, fizyczne, kulturowe i ekonomiczne parametry ludzkiej egzystencji. Ingeruje w nasz utrwalony system wartości, nakłada się na niego, budzi niepokój i czyni nasze otoczenie twórczym, dynamicznym i niestabilnym w sposób wymuszony.