مطالعه ترکیبات شیمیایی گال های تشکیل شده توسط زنبورهای گالزای بلوط (Hym.: Cynipidae) در استان کرمانشاه (مطالعه موردی: شهرستان جوانرود) - معصومه پایدار; عباسعلی زمانی; محسن سعیدی (تحقیقات آفات گیاهی)
درختان بلوط (Quercus infectoria) یکی از اجزای اصلی جوامع جنگلی غرب ایران هستند و در حفظ آب و خاک این منطقه نقش حیاتی دارند. زنبورهای گالزای بلوط  (Hymenoptera: Cynipidae) باعث ایجاد گال روی اندام‌های مختلف درختان بلوط می‌شوند. این پژوهش با هدف بررسی غلظت برخی متابولیت های گیاهی در بافت‌های مختلف درختان بلوط و برخی از گال های برگی تشکیل‌شده توسط زنبورهای گالزا و تغییرات آنها در طول فصل رشد در منطقه جوانرود انجام شد. به این منظور، چهار نوع گال (Neuroterus numismalis Geoffroy, Neuroterus quercusbaccarum L., Cynips divisa Harting و Cynips quercusfolii L.)، برگ‌های حاوی گال و برگ‌های سالم زیر آنها به عنوان واحد نمونه گیری از جنگل‌های بلوط واقع در شهرستان جوانرود جمع‌آوری شدند. در این بررسی غلظت برخی ترکیبات غذایی و متابولیت‌های ثانویه مانند قندهای محلول و نامحلول، فنل کل، تانن کل و تانن متراکم اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که غلظت متابولیت های مختلف در طول فصل در چهار نوع گال مختلف و دو بافت مورد بررسی با هم تفاوت معنی‌داری داشتند. بالاترین غلظت کربوهیدرات ها و نشاسته در هر چهار نوع گال و دو نوع بافت گیاهی در مهرماه به دست آمد. در مقابل بیشترین میزان نیتروژن کل و پروتئین خام در شهریورماه حاصل شد. چون بافت گال تنها منبع تغذیه برای حشره‌ گال‌زا محسوب می‌شود، بنابراین، به نظر می رسد که کیفیت مواد غذایی آن برای حشره‌ گال‌زا اهمیت زیادی دارد.