ВІДГОДІВЕЛЬНІ ЯКОСТІ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ СУЧАСНИХ ГЕНОТИПІВ ЗА РІЗНИХ ВАГОВИХ КОНДИЦІЙ В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ - М. П. Коробань; В. Я. Лихач (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Забезпечення людей продуктами харчування є найважливішою економічною та політичною проблемою будь-якої країни світу. Тому збільшення виробництва продукції тваринництва, зокрема свинарства, як основного джерела поповнення білка в харчуванні людини, завжди є актуальною проблемою. Ефективність відгодівлі свиней залежить від багатьох факторів, головні з яких умови годівлі та вирощування, породна приналежність, вік і жива маса тварин при реалізації. Дослідження проводилися у 2023 році в умовах господарства СВК «Агрофірма «Миг-Сервіс-Агро» Миколаївської області. В рамках науково-господарського досліду використано 120 голів відгодівельного молодняку свиней, який був розділений на три групи: І група – поєднання свиноматок (ВБ×Л) з кнурами породи дюрок (Д) канадської селекції (Genesus); ІІ група – поєднання свиноматок (ВБ×Л) з кнурами породи п’єтрен (П) французької селекції (Axiom); ІІІ група – поєднання маток (ВБ×Л) з кнурами термінальної лінії Maxter (Мк). Показники відгодівельних якостей вивчалися та фіксувалися при досягненні вагових кондицій 80, 100, 120 та 140 кг. Умови годівлі, напування, утримання, догляду і профілактики тварин в експерименті відбувалися відповідно до вітчизняного законодавства «Вимог до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання». Встановлена певна специфічність розвитку відгодівельних якостей залежно від вагових кондицій в розрізі поєднання порід та ліній свиней спеціалізованих м’ясних генотипів. За вагових кондицій 80 та 100 кг вищими відгодівельними якостями характеризувалися тварини ІІІ групи (♀(ВБ×Л)×♂Мк), вони досягали живої маси 100 кг у 152,73 доби, що на 0,95–5,37 діб раніше аналогів І та ІІ груп (p < 0,001); середньодобові прирости підсвинків цього поєднання становили – 941,0 г, з кращою конверсією корму – 2,64 кг. При відгодівлі молодняку свиней до живої маси 120–140 кг отримана інша тенденція. Молодняк поєднання ♀(ВБ×Л)×♂Д характеризувався вищими: середньодобовим приростом – 900,32–901,27 г і рівнем індексу відгодівельних якостей 30,8–31,9 балів, за вірогідної переваги над аналогами з кровністю породи п’єтрен та термінальної лінії Maxter.