Istota i formy teatru lalek. Autorska realizacja spektaklu pacynkowego - Kinga Krawiecka (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
W ujęciu historycznym opracowanie dotyczy istoty teatru lalkowego, rodzajów lalek i technik ich animacji. Świadomość historycznego potraktowania tematu jest kluczowa dla projektowania jego aktualnego wymiaru praktycznego – rzeczywistego, obrazowego ukazania formy narzędzia służącego celom edukacyjnym oraz formy inspiracji dla przyszłych twórczych pedagogów.  Badania medium, jakim jest teatr lalkowy prezentują liczne jego transformacje. Przeobrażenia dotyczą jego form, cech oraz znaczenia na arenie społecznej. Istota zaś tego teatru była zawsze uzależniona od aktualnie istniejącego w danym okresie historii światopoglądu społecznego, kultury i tradycji. W zawiązku z powyższym tę formę sztuki można uznać za niezmiennie żywą. Stan wiedzy pozwolił mi na śmielsze, a przede wszystkim bardziej świadome zastosowanie strategii działań z pacynką. Nadmienię, że bajkę pt. „Bajka o tym, że wszystkie uczucia są ważne” Izabeli Mańkowskiej realizowałam nie tylko w formie teatru pacynkowego, ale również w formie graficznej, co zostało przez mnie opisane w innym artykule.