Lise Öğrencilerinde Kişilerarası İlişki Tarzlarının Yordayıcıları - Atılgan Erözkan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, ergenliğin orta evresi içerisinde yer alan lise öğrencilerinin kişilerarasıilişki tarzlarınıetkileyen faktörleri belirlemektir. Bu araştırma, lise öğrencilerinin kişilerarasıilişki tarzlarının; bağlanma stilleri, iletişim becerileri ve problem çözme becerileri ile olan ilişkisini açıklamaya dönük betimsel bir çalışmadır. Araştırma, amacına uygun olarak tesadüfi küme örnekleme seçimi ile Muğla il merkezindeki dört farklılisede öğrenim gören 400 kişi üzerinde 200 kız; 200 erkek gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Bilgi Formu, Kişilerarası İlişkiler TarzıÖlçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, İletişim Becerileri Envanteri ve Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Veri analizleri için SPSS/WINDOWS -14.0- programıkullanılmıştır. Veriler, çok yönlü hiyerarşik regresyon analizi ve korelasyon kullanılarak SPSS/WINDOWS programıile incelenmiştir. Araştırma bulguları, bağlanma stilleri, iletişim becerileri ve problem çözme becerilerinin kişilerarasıilişki tarzlarının önemli yordayıcılarıolduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları, önceki bulgular ışığında kişilerarasıilişki tarzlarıkapsamında başka araştırma ve uygulamalara da yol gösterecek bağlamda tartışılmıştır.