Репрезентація образу влади в спортивно-художніх дійствах ХХІ ст. - I. O. Mashchenko (Культура України)
Проаналізовано візуально-комунікативний зміст проведення спортивно-художніх дійств як феномен культури ХХІ ст. Досліджено репрезентацію образу влади на прикладах церемоній відкриття та закриття Олімпійських ігор та Європіад. Визначено владу ХХІ ст. як дискурсивну та імпліцитно наявну в усіх соціальних інститутах суспільства і соціальних зв’язках. Показано механізми репрезентації дискурсивної влади як конструкта, елементи якого транслюються через візуальні ряди спортивно-художніх дійств. Виокремлено такі складові конструкта влади в спортивно-художніх дійствах: міфологічне світосприйняття, особливості географічного розташування, сценічне втілення ключових історичних подій та поява історичних постатей, мистецька інтерпретація кордону минулого й сучасного, формування національної гідності, виявлення ознак унікальності країни і розкриття ролі туристичної промисловості як запорука достатку та економічного успіху країни.