КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Є. І. Масленніков (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління)
У статті досліджено теоретичні і методичні засади механізму забезпечення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості в умовах глобалізації. Досліджено взаємозв’язок дефініцій економічної безпеки та конкурентоспроможності. Доведено, що динамічний процес впровадження управлінських рішень на підприємствах харчової промисловості є базовим для підвищення рівня конкурентоспроможності та стабілізації економічної безпеки, що характеризується особливостями суб’єктів господарювання та стратегічним розвитком.  У концептуальній моделі запропонованого механізму за допомогою сукупності організаційних, адміністративних, економічних, фінансових та соціальних методів та інструментальної підтримки виконуються функції, які забезпечують та підтримують  ефективність функціонування суб’єкта господарювання під впливом відповідних факторів. Проаналізовано парадигму механізму, який характеризується взаємопов’язаною сукупністю сегментних  компонентів, які у процесі  взаємодії та обґрунтованих прийомів, методів, підходів та інших інструментів забезпечують зміни у визначеній системі, що дозволить отримати певні результати. Доведено, що процес забезпечення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості потребує використання удосконалених інструментів багатопараметричного застосування – стратегічного планування та застосування форсайт-технологіі. Обґрунтовано, що механізм забезпечення економічної безпеки та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості повинен враховувати вплив ринкових механізмів, саморегулювання та самоорганізації у внутрішньогалузевому середовищі.