Logistyka zwrotna w łańcuchu dostaw - Jerzy Janczewski (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
W artykule przedstawiono dwa wyróżniające się obszary procesów logistyki zwrotnej związane ze sprzedażą i wykorzystaniem produktów oraz procesów po ich zużyciu. Dokonano analizy zwrotów i form logistyki zwrotnej oraz przedstawiono wyniki badań, które dają obraz rozpowszechnienia różnego rodzaju zwrotów produktów pomiędzy uczestnikami łańcucha dostaw (business-to-business) a użytkownikiem końcowym (firma – konsument). Szczególną uwagę zwrócono także na główne problemy zarządzania powrotami wynikające z różnorodności produktów.