L'expansió del regadiu al Pirineu. El canal de l'Olla i Segalers, a Alàs i la Seu d'Urgell (1817-1818) - Lluís Obiols Perearnau (Estudis d'Història Agraria)
La plana de l’Urgellet, centrada per la ciutat de la Seu d’Urgell, és una remarcable extensió de terra de conreu enmig del Pirineu, a l’aiguabarreig dels rius Segre i Valira. La seva producció agrària havia estat condicionada històricament per la meteorologia fins que, a partir del final del segle xviii, la xarxa de petits recs documentats des de l’edat mitjana es va ampliar i complementar amb grans canals de regadiu. Les disposicions legals van afavorir aquesta dinàmica, a través de la qual, durant tot el segle xix, gran part de la plana va ser convertida en irrigable gràcies a la construcció de nombrosos canals, entre els quals destaca el de l’Olla i Segalers, els anys 1817 i 1818.