Når sosial omsorg bringes til taushet<subtitle>En analyse av hvordan sosial omsorg praktiseres, med eksempler ved dagsentre og i hjemmetjenestene i norsk og dansk eldreomsorg</subtitle> - Christine Øye; Annette Kamp; Betina Dybbroe (Tidsskrift for Omsorgsforskning)
Denne artikkelen handler om sosial omsorg som praksis i norsk og dansk eldreomsorg. Artikkelen baserer seg empirisk på en etnografisk studie av hjemmetjenester og dagsentre rettet mot hjemmeboende eldre i fire ulike kommuner i Norge og Danmark. Sosial omsorg er i liten grad tematisert teoretisk og empirisk i våre to land, og derfor har artikkelen et todelt siktemål: 1) å belyse hvordan sosial omsorg praktiseres med eksempler fra dagsentre og hjemmetjenester, (2) å diskutere hva sosial omsorg kan være, basert på de situasjonelle og materielle betingelsene som omgir og muliggjør sosial omsorg. Dagsentre har tradisjonelt hatt en sosial målsetting og funksjon, mens de sosiale dimensjonene i hjemmetjenestene i stigende grad er en usynliggjort og til dels utdefinert del av omsorgsarbeidet. Studien viser hvordan ansatte praktiserer sosial omsorg, og hvordan omsorgen tar ulike former gjennom menneskelig kontakt og hygge, inkludering av pasienter i fellesskap med andre og ikke minst de handlingene som bidrar til at eldre kan tre frem med sin livshistorie og verdighet. Vi viser hvordan sosial omsorg skapes av ansatte og pasienter, og hvordan situasjonelle og materielle rammer muliggjør sosial omsorg. Det er særlig «små» og ubemerkede omsorgshandlinger som kan forstås som sosial omsorg, og som er viktig for eldres sosiale liv.