Ekmeklik Buğday Triticum aestivum L. ' ın Belirli Gelişme Dönemlerindeki Su Stresinin Bazı Kalite Özelliklerine Etkisi - Mustafa Güler (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışma, 1993-1995 y ı lları aras ı nda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kenan Evren Ara şt ı rma ve Uygulama Çiftliğinde ekmeklik buğday ı n farkl ı gelişme dönemlerindeki su stresinin baz ı kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amac ı yla yürütülmüştür. Çal ışmada Bezostaja 1, Gün 91 ve Gerek 79 ekmeklik bu ğday çeşitleri kullan ı lmışt ı r. Çeşitlerin belirli gelişme dönemlerindeki su stresine ili şkin sulama uygulamalar ı ; bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde stressiz S1 , tane dolumu döneminde stresli S 2 , başaklanma öncesinde stresli S 3 , sapa kalkma döneminde stresli S4 ve bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde stresli S 5 olmak üzere yap ı lmışt ı r. Araştı rma sonuçlar ı na göre; ele al ı nan kalite özellikleri bak ı m ı ndan çeşitler ve özellikle su stresleri aras ı nda istatistiki farkl ı l ı klar belirlenmiştir. Kalite özelliklerine ilişkin en yüksek değerler genellikle bitkilerin tüm geli şme dönemlerinde stressiz oldu ğ u uygulamalar ile tane dolumu döneminde stresli oldu ğ u uygulamalarda elde edilmiştir. En düşük değerler ise, bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde stresli oldu ğ u uygulamalarda elde edilmiştir. Kalite özelliklerinin tümünde çeşitler aras ı nda istatistiki farkl ı l ı k gözlenmiş olup, özelliklere ilişkin en yüksek değ erler genellikle Bezostaja 1 çeşidinde elde edilmiştir.