O „Poetyce kina dokumentalnego” Mirosława Przylipiaka - Mikołaj Jazdon (Kwartalnik Filmowy)
Niewiele powstało w Polsce książek o kinie dokumentalnym, dlatego trudno przecenić Poetykę kina dokumentalnego Mirosława Przylipiaka – twierdzi Jazdon. Według niego Przylipiak bardzo wnikliwie i rzeczowo przedstawia stan badań oraz własne wywody na temat teorii i historii tego rodzaju filmowego.