КОМПОЗИЦІЙНІ ОСОБЛИВОСТІ П’ЄСИ-СПОГАДУ «М. БАТТЕРФЛЯЙ» Д.Г. ХУАНГА - Анна Гайдаш (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
У статті проаналізовано елементи епізації в драмі американського письменника китайського походження в контексті літературознавчої геронтології. У рамках дослідження дискурсу віко- вої динаміки старіння вивчається взаємодія сцен у ретроспективі (флешбеків) з подієвістю у теперішньому часі. Визначено, що архітектоніка п’єси-спогаду «М. Баттерфляй» Д.Г. Хуанга побудована на використанні фреймової конструкції «пунктирного обрамлення», зосередженої на репрезентації літнього протагоніста. Такий прийом сприяє зануренню останнього у своє минуле, перегляд якого набуває вирішального сенсу та стає фінальним кроком у житті голов- ного персонажа. Також композиційними особливостями драми «М. Баттерфляй» Д.Г. Хуанга є безпосередні звернення протагоніста до аудиторії, прийом «п’єси-у-п’єсі» та симультан- ність дії. Доведено, що поетику драматичного твору становлять інтертекстуальна основа та ейджистська ментальність.