تأثیر ۸ هفته تمرینات مقاومتی با وزن بدن و مصرف مکمل پروپولیس بر میزان سرمی تستوسترون و هورمون رشد دختران غیر ورزشکار - رقیه محمودی; سید حامد قیامی; مصطفی سلطانی (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: شواهد در حال ظهور نشان می‌دهد که پروپولیس به عنوان یک آنتی‌اکسیدان بالقوه‌ی جدید دارای مزایای منحصر به فردی است. مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی اثر 8 هفته تمرینات مقاومتی و مصرف مکمل پروپولیس بر سطوح سرمی تستوسترون و هورمون رشد دختران زنان غیر ورزشکار انجام شد.روش‌ها: در این مطالعه‌ی نیمه تجربی، 32 زن غیر ورزشکار با میانگین سنی 1/28± 26/71 در چهار گروه شاهد، دارونما، مکمل، تمرین و مکمل برگ تمرین به طور مساوی (8 نفر) قرار گرفتند. تمرینات هشت هفته و سه جلسه در هفته به مدت 50 دقیقه انجام شد. روزی 900 میلی‌گرم مکمل پروپولیس در کنار دو وعده ناهار و شام تجویز شد. داده‌ها با آزمون کوواریانس و آزمون تعقیبی Bonferroni در سطح معنی‌داری 0/05 تجزیه و تحلیل شد.یافته‌ها: آزمون Paired T-test نشان می‌دهد، سطوح تستوسترون و هورمون رشد در گروه‌های تمرین و تمرین+مکمل پس از مداخله افزایش معنی‌دار داشته‌اند (0/05P < ) از نظر درصد تغییر، گروه تمرین+ مکمل افزایش بیشتری در مقادیر تستوسترون خون (25 درصد) و هورمون رشد (39 درصد) نسبت به سایر گروه‌ها نشان می‌دهد. اختلاف معنی‌داری را در سطوح تستوسترون (0/001 = P)، (30/80 = F)  و هورمون رشد (0/001 = P)، (16/58 = F) با انجام آزمون تحلیل کوواریانس بین گروه‌ها مشاهده شد.نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد اجرای 8 هفته تمرینات عصبی عضلانی همراه با مصرف مکمل پروپولیس منجر به حفظ سطوح بهینه‌ی تستوسترون و هورمون رشد در زنان غیر ورزشکار می‌شود.