Intersectoral cooperation as a basis for social security - Łoś-Tomiak Anna (Management)
W artykule zaprezentowano trójpodział gospodarki. Omówione zostały wzajemne relacje pomiędzy sektorami, ze szczególnym uwzględnieniem kooperacji organizacji pozarządowych i instytucji publicznych. Podkreślono rolę instytucji non-profit we właściwej i skutecznej realizacji funkcji społecznej państwa. Wskazano na wagę organizacji pozarządowych w systemie bezpieczeństwa społecznego oraz rangę podejmowanych, wspólnie z administracją publiczną, działań. Dokonano oceny jakości realizowanej współpracy oraz wskazano na konieczność jej pogłębiania dla obopólnych korzyści, a także korzyści beneficjentów.