Farklı Leonardit Düzeylerinin Kıvırcık Yaprak Salatada (Lactuva sativa var. crispa) Su Tüketimi ve Bazı Gelişim Parametreleri Üzerine Etkisi - Sertan Sesveren; Berrin Taş (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Araştırmada önemli bir hümik ve fülvik asit kaynağı olan leonarditin ağırlık esasına göre değişik miktarlarda toprağa karıştırılmasının kıvırcık yaprak salatada (Lactuva sativa var. crispa) su tüketimi ve tarımsal verimliliğe olan etkileri incelenmiştir. Çalışma sera koşullarında saksı denemesi olarak yürütülmüştür. Kullanılan toprak killi-tınlı bünyeye sahip olup, denemede 10 L hacimli PE saksılar kullanılmıştır. Araziden alınan topraklar sera içerisinde yere serilerek kurutulmuş ve leonardit ile karıştırılıp inkübasyon süresince bekletilmiş sonrasında saksıya alınmıştır. Çalışma 3 yinelemeli olmak üzere 4 farklı konuda tesadüf blokları deneme deseninde tasarlanmıştır. Konular L0: (Kontrol), L5: (%5 leonardit + %95 toprak), L10: (%10 leonardit + %90 toprak) ve L20: (%20 leonardit + %80 toprak) şeklinde oluşturulmuştur. Bitki su tüketimi saksıların tartımı yoluyla belirlenmiştir. En yüksek su tüketimi L0 kontrol konusunda (leonardit uygulanmayan saksı toprağı) 9,74 L ile gerçekleşmiş iken, en düşük L20 konusunda 7,20 L olmuştur. Farklı miktarlarda uygulanan leonardit düzeylerinin verim ve bazı gelişim parametreleri üzerine etkileri ayrı ayrı istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P