Vivien Leigh. Życie w zwierciadle sztuki - Marek Palka (Kwartalnik Filmowy)
Palka przekonuje, że życie Vivien Leigh było ściśle splecione ze sztuką, a jej problemy psychiczne, depresja maniakalna, na którą cierpiała, oraz skomplikowane życie uczuciowe wpłynęły na jej kreacje teatralne i filmowe. Role, które grała, miały również wpływ na jej życie pozaartystyczne. Jej role w filmowych i teatralnych wersjach Tramwaju zwanego pożądaniem i Rzymskiej wiośnie pani Stone Tennessee’ego Williamsa czy w sztuce La Contessie, opartej na powieści Druona, są analizowane przez Palkę, który maluje kliniczny obraz jej choroby i łączy go z metodami aktorskimi Lee Strasberga czy Stanisławskiego.