İslamofobi: Bir Kavramın Soy Kütüğü - Enes Bayraklı (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi)
İslamofobi kavramı hiç şüphesiz tartışmalı bir kavramdır. Kavramı çeşitli nedenlerle reddedenler, yetersiz görenler, bir komplonun parçası olarak görenler, yeni kavramlar ve farklı tanımlar teklif edenler bulunmaktadır. Bu makale bütün bu tartışmaları anlamlandırmak için Michael Foucault’nun geliştirdiği metodoloji çerçevesinde İslamofobi kavramının soy kütüğünü çıkarmaktadır. Kavramın tarihsel arka planı, öncülleri, ilk ne zaman kullanıldığı, zaman içerisinde farklı kullanımları, tanımları, farklı güç odakları tarafından neden inkâr edildiği, İslam düşmanlığının etrafındaki güç ve iktidar ilişkileri ve bütün bunların arka planındaki teorik zemin incelenmektedir. Makalenin amacı medya çalışmalarında son dönemde ön plana çıkan İslamofobi kavramının soy kütüğünü çıkararak kavram etrafında cereyan eden tartışmaları efradını cami ağyarını mâni bir şekilde ortaya koymaktır. Bu çerçevede makalede önce kavramın tarihçesi incelenerek daha sonra da İslamofobi kavramı etrafında cereyan eden tartışmaların teorik ve İslamofobi kavramına yönelik eleştiriler ve İslamofobi olgusunun inkârı ele alınmaktadır. Bu çerçevede İslamofobi kavramı ve araştırmalarına yeni pencereler açan Müslüman toplumlarda İslamofobi meselesi ve İslamofobi antisemitizm ilişkisi de makale de ele alınmaktadır. Makalenin son iki bölümünde İslamofobi olgusunun tarihsel arka planı ele alınmakta, sonuç bölümünde ise kavramla ilgili tartışmalar ve tanımlar sınıflandırılarak özetlenmektedir.