تبلور سرشت یادآورانه‌ی مکان معمارانه در اثر پروست: تأملی در مفهوم مکان در معماری و مواجهه‌ی پروست با آن در رمان در جستجوی زمان از دست رفته - شیما شصتی (پژوهش ادبیات معاصر جهان)
اتخاذ رویکردی چندوجهی در مواجهه با شاهکاری ادبی یا هنری، می‌تواند زوایای متعدد و گسترده‌تری از آن را بر ما مکشوف نماید. این چندوجهی بودن که ماهیت خودِ دیسیپلین معماری نیز هست، این امکان را فراهم می‌آورد تا بتوانیم در فضای مشترک میان معماری و حوزه‌های مرتبط با آن غور نماییم؛ که البته یکی از مهم‌ترینِ این حوزه‌ها ادبیات است. یک اثر ادبی بدون درکی معمارانه و مکان‌مند به سختی قابل فهم است و در مقابل، خلق یک اثر معمارانه‌ی ماندگار و برجسته بدون التفات به این پیوند عمیق و درونی با معانی ژرف مندرج در آثار ادبی به سختی قابل تصور است. در این نوشتار قصد داریم تا از رهگذر مطالعه‌ی مفهوم مقوله‌ی مکان از منظری معمارانه، تضمنات آن را در رمان در جستجوی زمان از دست رفته، یافته و نحوه‌ی برخورد مارسل پروست با آن را به بحث بگذاریم. این تأمل در کنار بحث از حافظه و خاطره می‌تواند راه‌گشای معماران در جهت خلق مکانی اصیل‌تر و حاوی معانی ژرف‌تر باشد.