Miért nem a feltett kérdésre válaszolnak a betegek? Gyógytornász-beteg konzultációk elemzése 2 - Udvardi, Anna (Jelentés és Nyelvhasználat)
A tanulmány gyógytornászok és betegeik közötti első találkozások dialógusainak kezdeti szakaszát vizsgálja. Az elemzés fókuszában a betegeknek a gyógytornászok nyitókérdéseire (NYK) érkező válaszai állnak. Mivel a NYK-ek célja a vizit okainak, azaz a beteg aktuálisan tapasztalt problémáinak a feltárása, a válaszok induktív csoportosítása azok információtartalmán alapult. A korpuszban hét válaszkategóriát azonosítottam: (1) Informatív (40%), (2) Történet (26,7%), (3) Hiányos (22,7%), (4) Képalkotó eredmény, orvosi diagnózis (21,3%), (5) Pragmatikailag nem megfelelő (12%), (6) Tisztázó (2,7%), és (7) Egyéb (5,3%) típusú válaszok. A NYK-ek nyelvi jellemzői és a rájuk érkező választípusok összefüggéseinek statisztikai elemzése nem ad magyarázatot az utóbbiak sokszínűségére. A tanulmány a szociokognitív megközelítés keretein belül ad magyarázatot az eredményekre. ----------------------------- The study examines the initial phases of physiotherapist-patient interactions during their first encounters. The analysis focuses on patients’ answers to physiotherapists’ opening questions (OpQ). Since the goal of the OpQ is to explore the reasons for the visit, i.e. patients’ currently experienced problems, the inductive classification of patients’ answers was based on their information content. Seven answer categories were identified in the corpus: (1) Informative (40%), (2) (Hi)story (26,7%), (3) Incomplete (22,7%), (4) Imaging results, medical diagnosis (21,3%), (5) Pragmatically inappropriate (12%), (6) Clarification (2,7%), and (7) Other (5,3%) type of answers respectively. Statistical analysis examining the relationships between OpQs’ linguistic characteristics and the provided answer types does not explain the variety of the latter. The study attempts to explain the results within the framework of the socio-cognitive approach.