Examen philosophicum – mellom ideen om universitas og skolegjøringen av universitetet - Lars Petter Storm Torjussen (Norsk Filosofisk Tidsskrift)
Examen philosophicum hviler på en idé om at alle som forsker, underviser eller studerer ved universitetet inngår i et fellesskap. I artikkelen blir dette fellesskapet omtalt som ideen om universitas og består av to elementer: Det ene er en spesifikk kunnskapsform der man søker helhetlig kunnskap for sin egen del, mens det andre er en spesifikk symmetrisk og jevnbyrdig omgangsform som blir nødvendig nettopp for å søke denne kunnskapen. Denne ideen om universitas er imidlertid truet av vår tids massifisering, byråkratisering og instrumentalisme, med den konsekvens at universitetet minner mer og mer om skolen. Implementeringen av Kvalitetsreformen i 2003 kan sies å være et tydelig uttrykk for denne skolegjøringen. Ved Universitetet i Bergen var imidlertid undervisningen ved examen philosophicum preget av skolegjøring før Kvalitetsreformen ble innført. Ved å skissere opp et filosofisk og historisk bakteppe for ideen om universitas og å sette skolegjøringen av universitetet i et bredere perspektiv, ønsker artikkelen å sette fokus på en noe paradoksal rolle examen philosophicum har fått: Examen philosophicum er både en siste skanse for ideen om universitas og en pådriver for tendenser som vil underminere denne ideen på samme tid.