بررسی موضوع جنگ و پیامدهای آن در داستان - مرضیه یحیی پور (پژوهش ادبیات معاصر جهان)
روسیه در قرن بیستم آبستن حوادث، تشنجات و درگیری‌های داخلی و خارجی بسیاری بود و نویسندگان در این قرن نیز به پیروی از پیشینیانی چون لف تالستوی که خالق آثاری چند دربارة جنگ بودند، به ادبیات جنگ روی آوردند و آثار ارزنده‌ای از خود بر جای گذاشتند. از میان این نویسندگان می‌توان به میخاییل شولخف مؤلف رمان دن آرام و داستان سرنوشت انسان اشاره کرد. پرداختن به «سرنوشت انسان» از موضوعات اصلی ادبیات در همة دوران تاریخ بوده است. شولخف نیز با انتخاب این مضمون برای عنوان اثر خود، به تحلیل آن می‌پردازد. نویسنده در این داستان، به توصیف سرنوشت قهرمانان و کشور پرداخته است، وی نشان می‌دهد که آندره ساکالوف قهرمان اصلی اثر، سمبل مقاومت، از خودگذشتگی و انسانیت است و با تحمل تلخی‌های بسیار تا پایان، به کمک نیروی عشق و محبت، انسان باقی ماند، در حالی‌که شرایط روسیه به‌گونه‌ای بود که او می‌توانست به یک حیوان بدل شود.