Adolesan bir hastada travma görmüş dişlerin multidisipliner yaklaşım ile rehabilitasyonu: Vaka raporu - Elif Yaşa; Bilal Yaşa; Duygu Yıldızeli; Cüneyt Asım Aral (Selcuk Dental Journal)
Dental travma geçiren genç hastalarda özellikle ön bölgedeki diş dokusu kaybının psikolojik etkileri nedeniyle en uygun tedavi seçeneği tercih edilmelidir. Pulpanın tamamen açıldığı durumlarda perfore olan pulpanın genişliği ve kırık hattının lokalizasyonu tedavi seçeneğinin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Uygulanacak olan restoratif tedaviyle de fonksiyon ve estetik yeniden sağlanmalı, kalan diş yapısı ve dişi çevreleyen dokular hem biyolojik hem de mekanik açıdan korunmalıdır. Bu vaka raporunda, anterior dişlerinde dişeti altına uzanan komplike kron kırıkları bulunan adolesan bir hastanın multidisipliner estetik rehabilitasyonu anlatılmaktadır. 15 yaşındaki bayan hasta geçirdiği travmadan bir gün sonra kliniğimize başvurdu. Yapılan intraoral muayenede, üst sağ ve sol santral dişlerde dişeti altına uzanan komplike kron kırığı, üst sol lateral dişte pulpayı içine alan horizontal kron kırığı ve üst sol kanin dişte ise komplike olmayan kron kırığı tespit edildi. Kök kanalının izolasyonu ve kırık hattının dişeti seviyesine çıkarılabilmesi için periodontal flep kaldırıldıktan sonra kırık hattı kompozit ile restore edildi. Santral dişler ve sol lateralin kanal tedavileri tamamlanarak santral dişlerin kök kanalına fiber-post yerleştirildi. Sol lateral ve kanin dişler nanofil içerikli kompozit rezin ile restore edildi. Periodontal iyileşmenin ardından santral dişlere nano-seramik CAD/CAM rezin kron restorasyonlar yapıldı ve dual-cure rezin siman kullanılarak simante edildi. Tedavi sonrasında restorasyonların marjinal adaptasyon ve gingival uyumlarının çok iyi olduğu gözlendi. Tedavi sonucu hem hasta hem de hekim için memnuniyet vericiydi. Klinisyenlerin dental travma geçirmiş adolesan bireylerin tedavi planlanmalarına sağladığı avantajlar ve sunduğu materyal zenginliği ile CAD/CAM sistemleri entegre etmesi klinik başarıyı artıracaktır.