مرور نظام‌مند و متاآنالیز بر ارتباط بین سطح سرمی ویتامین D و شیوع S-ECC در کودکان کمتر از 6 سال - فیروزه نیلچیان; فراز عزتی; جواد طراحی (مجله دانشکده دندانپزشکی اصفهان)
مقدمه: این مرور سیستماتیک و متاآنالیز با هدف بررسی ارتباط بین سطح سرمی ویتامین D و شیوع پوسیدگی زودرس شدید (Sever Early Childhood Caries) S-ECC در کودکان زیر 6 سال انجام شد.مواد و روش‌ها: ییک جستجوی سیستماتیک در چندین پایگاه داده برای شناسایی مطالعات مرتبط انجام شد. معیارهای ورود شامل: مطالعات مورد-شاهدی منتشر شده بین سال‌های 2012 و 2024، گزارش پوسیدگی به صورت وجود و یا عدم وجود S-ECC در کودکان کمتر از 6 سال و همینطور میزان دقیق سطح سرمی ویتامین D بدست آمده از طریق اندازه‌گیری‌های آزمایشگاهی است. در نهایت دو نویسنده مطالعات را انتخاب کرده، داده‌ها را استخراج و خطر سوگیری را به طور مستقل ارزیابی کردند. سپس کیفیت مطالعات نیز بر اساس چک‌لیست STROBE ارزیابی شد و در نهایت مطالعات منتخب در متاآنالیز قرار گرفتند.یافته‌ها: از بین 235 مطالعه شناسایی شده، 10 مطالعه در نهایت در متاآنالیز قرار گرفتند، نتایج متاآنالیز، ارتباط معنی‌داری را بین سطوح پایین‌تر ویتامین D سرمی و شیوع بالاتر S-ECC در کودکان زیر شش سال نشان دادند (میانگین اختلاف: nmol/lit73/12) (CL:[-17.10,-8.35]) که نشان‌دهنده وجود رابطه بین سطوح پایین ویتامین D و بروز S-ECC در کودکان است.نتیجه‌گیری: این بررسی سیستماتیک و متاآنالیز ارتباط معنی‌داری را بین سطوح پایین ویتامین D سرمی و شیوع بالاتر S-ECC در کودکان کمتر از 6 سال نشان داد. با این حال، ماهیت مقطعی مطالعات وارد شده و وجود تنوع در روش اجرای مطالعات، نیاز به تحقیقات بیشتر برای اثبات علیت به طور قطعی را برجسته می‌کند. این یافته‌ها بر اهمیت در نظر گرفتن سطوح ویتامین D سرمی در بهبود سلامت دندان کودکان تأکید می‌کند و از طرح‌های مطالعاتی قوی‌تر در تحقیقات آینده حمایت می‌کند.