Lærerstudenters oppfatninger av utprøving av undervisningsopplegg - Tove Holmbukt (Acta Didactica Norden)
Denne studien undersøkte hvordan utprøving av undervisningsopplegg i grunnskolelærerutdanningen i engelsk kan ha innvirkning på lærerstudenters pedagogiske innholdskunnskap relatert til undervisning av grammatikk i engelsk som fremmedspråk. Studien benyttet selvrapportering som metode for å samle informasjon fra lærerstudentene om deres erfaringer og utvikling gjennom utprøvingene. Forskningsspørsmålet var: Hvordan oppfatter lærerstudenter at utprøving av undervisningsopplegg i et universitetsskolesamarbeid kan støtte utvikling av deres pedagogiske innholdskunnskap i grammatikk i engelsk som fremmedspråk? Utprøvingene foregikk i en lokal skoleklasse i samarbeid med klassens lærer. Studien ble gjennomført som en case-studie hvor tematisk analyse ble brukt til å analysere data fra et fokusgruppeintervju med lærerstudentene og fra refleksjonstekster de skrev. Analysen resulterte i tre temaer: «Utvikling av kunnskap ved å knytte sammen grammatiske temaer og praksis i en skoleklasse», «Utvikling av kunnskap gjennom gjentatte utprøvinger, refleksjon og elevers tilbakemeldinger» og «Endring i syn på grammatikkundervisning». Ifølge lærerstudentene var utprøvingene effektive for å styrke deres pedagogiske innholdskunnskap i engelsk grammatikk. Dette ble begrunnet med muligheten til å prøve undervisningsopplegg i en ekte klassesituasjon, forbedre undervisningsopplegget i gjentatte utprøvinger, og reflektere over egne erfaringer og elevenes tilbakemeldinger. I tillegg bidro utprøvingene til en endring i lærerstudentenes holdninger til grammatikk og undervisning i grammatikk.