6-Anahtarlı 3-Seviyeli Eviricide Uzay Vektör Darbe Genişlik Modülasyon Tekniğinin Uygulaması - Alper Kerem; Ali SAYGIN (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Uzay vektör darbe genişlik modülasyonu (UVDGM) tekniği bu çalışma ile 6-anahtarlı 3-seviyeli evirici üzerinde denenmiştir. Evirici topolojisinde 6 adet IGBT yarıiletken anahtar kullanılarak eviricinin her bir çıkış uçlarına çift sarımlı bobinler bağlanmıştır. Bobin gerilimlerinin kullanılmasıyla 6 anahtar ile 3 seviyeli evirici elde edilmiştir. Bulanık mantık denetleyici ile yarıiletken anahtarların çalışması için gerekli sinyaller üretilmiştir. Bu sinyaller, uzay vektör darbe genişlik modülasyon tekniği ile üretilmiştir. Kullanılan modülasyon tekniği ile çıkış akımı harmonik bileşenlerinin azaltılması amaçlanmıştır. Benzetim çalışmalarında RLC yük kullanılarak evirici performansı incelenmiştir. Yükteki harmonik değerler Fast Fourier Transform (FFT) ile analiz edilmiştir. Akımda oluşan toplam harmonik bozulma (THD) miktarlarının % 1.1 - % 1.5 değerleri arasında olduğu tespit edilmiştir. Bu değerler istenilen sonuca başarıyla ulaşıldığını göstermiştir.