Povijest i razmatranje pojma antisemitizam - Marija Vulesica (Studia Lexicographica)
Autorica donosi pregled razvoja pojma antisemitizam, njegove uporabe u znanosti te pitanja i problema koji u povijesnim znanostima te u društvenoj uporabi proizlaze iz toga neologizma. Naposljetku predlaže četiri definicije kojima pokušava opisati bit antisemitizma. Rad završava pogledom na istraživanje antisemitizma u hrvatskoj znanosti. Članak se temelji na najnovijim njemačkim istraživanjima, koja su izabrana upravo zbog ekstenzivnoga istraživanja antisemitizma u toj zemlji, što se može objasniti kao posljedica iskustva  nacionalsocijalizma i holokausta.