Право осіб з інвалідністю на безоплатну правничу допомогу як елемент доступу до правосуддя - O.I. Kuvila (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена аналізу міжнародних та національних стандартів забезпечення права осіб з інвалідністю на безоплатну правничу допомогу. У ході дослідження з’ясовано суть права на доступ до суду відповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року, Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю 2006 року, а також практики Європейського суду з прав людини. Окрему увагу приділено становленню системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Під час аналізу положень міжнародних договорів, які становлять частину національного законодавства, було досліджено поняття і значення принципів рівності та недискримінації, зважаючи на їх роль у забезпеченні прав осіб з інвалідністю.