Вплив культів Сонця та Землі на об’ємно-просторове рішення земляних та кам’яних сакральних структур V–ІІІ тисячоліття до н.е. - Y. V. Bondarchuk (Культура України)
Розглянуто вплив релігійно-світоглядних чинників на побудову земляних і кам’яних сакральних структур V–ІІI тисячоліття до н. е. Виявлено, що посилення культу Землі внаслідок поширення землеробства зумовлювало зведення споруд, основою яких був прямокутник — символ Землі, що утворився від прямокутної ділянки поля. Переважання культу Сонця, у зв’язку з розвитком астрономії та спостереженнями за річним колом Сонця під сузір’ями зодіаку, зумовлювало зведення структур, основою яких було коло, що повторювало видиму форму диска Сонця. Підкреслено, що переважна частина релігійних культів V–IІІ тис. до н. е. набула відображення в характеристиках домінантних на той час зодіакальних знаків: Тельця (4300–2150 р. до н. е.), стихією якого вважається земля, а сам він — символом Землі, та Овна (2150 р. до н. е. — поч. н. е.), стихією якого вважається вогонь, а планетою екзальтації — Сонце.