Rekabet Ortamında Birim Fiyatın Uygulanabilirliği: Yüksek Fen Kurulu Örneği - Yeşim Aliefendioğlu; F. Feza YILMAM MENDEŞ; Murat Mendeş (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Çalışma kapsamında, birim fiyatı oluşturan rayiç bedellerin yapısı ile yapım maliyetlerinde birim fiyatın yeri birlikte sorgulanmış, serbest piyasa ekonomisinde birim fiyatın uygulanabilirliği, gelişmiş ülke örneklerinden Amerika Birleşik Devletlerinde, R.S.Means Co. tarafından üretilen birim fiyatın yapısı özelinde irdelenmiştir. Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığınca üretilen birim fiyatın temelini oluşturan rayiçlerin ve işçiliğin, hem fiyatının hem de imalat içindeki kullanım miktarının (m², m3, sa. gibi) gerçekçi bilgilere dayanarak hesaplanması durumunda, inşaat maliyeti de gerçekçi olacaktır. Yüksek Fen Kurulu, tüm ülkede geçerli olmak üzere tek birim fiyat yayınlamaktadır. Halbuki Edirne’deki maliyet ile Ardahan’daki maliyet birbiri ile örtüşmemektedir. Gerçeğe en yakın birim fiyatın oluşturulması, il bazında fiyatlandırma ile mümkün olabilir. Çalışma, R.S.Means Co. tarafından uygulanan modelin, Türkiye özelinde nasıl uyarlanabileceği yönünde önerileri ve birim fiyatın, serbest piyasa fiyatlandırması dışında tutulmasının sakıncalarını içermektedir.