Tilbake til fremtiden. Digitalisering gjennom produktteam og potensialet for revitalisering av den norske arbeidslivsmodellen - Isak Lekve; Torstein Nesheim (Norsk Sosiologisk Tidsskrift)
Digitalisering av statlig sektor har fått økende oppmerksomhet de siste årene. Denne digitaliseringen har mange konsekvenser, og en av dem er innføringen av nye organisasjonsoppskrifter basert på erfaringer med digitalisering i privat sektor, gjerne under paraplybetegnelser som smidig eller agil. En viktig slik organisasjonsoppskrift er produktteamet, som karakteriseres av varighet, tverrfaglighet og at både utvikling, kontinuerlig forbedring, vedlikehold og drift skal foregå innenfor rammene av samme autonome team som trenger tillit fra resten av organisasjonen, og skal sørge for deltakelse av alle medlemmene i teamet. I denne artikkelen vil vi benytte kvalitative intervjuer og et historisk blikk på norsk arbeidsliv til å diskutere noen av konsekvensene av innføringen av produktteam for organisasjoner, ansatte og den norske modellen på mikronivå. I artikkelen vektlegger vi særlig at innføringen av produktteam i statlig sektor bringer med seg tillit, deltakelse og autonomi som oppleves positivt i virksomhetene, og at spredning av produktteam slik vil kunne revitalisere den norske mikromodellen.