Kazak Dönemi Ukrayna-Türk İlişkileriyle İlgili Kirim Tatar Elyazması Belgelerinin Araştırılması Meselesi - Ferhad Turanly (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Çalışmada Osmanlı Türkçesi ve Tatar Türkçesi ile yazılmış metinlerin Kırım Hanlığı tarihinin kaynakları olarak değerlendirilmesi yapılmaktadır. Belgelerde farklı yazı sistemlerinin kullanılmasının araştırıcılar nezdinde yarattığı problemlere de değinilmektedir. Müteakiben, vekayiname türünün evrimi, bu gibi kaynakların Kırım Hanlığı’nın tarihi, uluslararası ilişkileri ve Ukrayna Kazak Devleti’yle kurduğu münasebetlerin nesnel olarak aydınlatılması bakımından önemi üzerinde durulmaktadır.