Yapay Zekâ ve Makine Öğreniminin Güncel Fotoğraf Uygulamalarına Etkisi - Atila Işık (Bodrum Journal of Art and Design)
21. yüzyılda iletişimin ve dijital aygıtların gelişimi görsel sanatlarda yeni üretim anlayışlarını doğurmuştur. Günümüzde fotoğraf yapay zekâ yardımı ile dijital olarak düzenlenebilen, sentetik ortamda üretilebilen bir hale gelmiştir. Çalışmanın birincil amacı fotoğraf uygulamalarında araçsallaştırılan en güncel teknolojilerden biri olan yapay zekâ uygulamalarının alanın gelişimindeki rolünü sağladığı katkıları boyut ve nitelik bağlamında tartışarak incelemektir. Çalışmanın kapsamı yapay zekânın çağdaş fotoğraf uygulamalarındaki kullanılma alanlarını ve bu alanlardaki etkilerinin olumlu ve olumsuz yönlerden incelenmesini içermektedir. Görsel sanatın önemli dallarından biri olan fotoğrafta yapay zekâ uygulamalarının, hangi perspektiflerden ele alınabileceğini de incelemeyi amaçlayan çalışmada pek çok farklı uygulama alanının olduğu tespit edilmiştir. Makalede bir “yapay zekâ fotoğrafçılığı” tanımından öte uygulama açısından yapay zekâ ile fotoğraf pratiğinin bir fotoğrafçı açısından farklı uygulama aşamalarında somut olarak nasıl ilişkilendiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada araştırma yöntemi olarak betimsel modele dayalı nitel yöntem uygulanmıştır. Araştırma sürecinde literatür incelemesi, imgelem okumaları ve kaynak taramalarından elde edilen görsel ve metinsel veriler değerlendirilmiş, elde edilen bulgular katkı sağlayacak şekilde içeriğe dâhil edilmiştir. Sonuçta fotoğrafın farklı yöntemler, yönelimler ve teknikler bağlamında pek çok alt başlık barındıran, teknik açıdan girift bir yapısı olduğu görülmüştür. Bu yapı derinlemesine incelendiğinde, yapay zekânın fotoğrafçılık alanını hem olumlu hem de olumsuz açılardan etkilediği ortaya çıkmıştır.