Стійкість колекційних зразків цибулі ріпчастої (Allium cepa L.) різного еколого-географічного походження проти пероноспорозу в умовах Чернігівської області - Н. О. Горган; М. Д. Горган (Plant Varieties Studying and Protection)
Наведено результати досліджень сприйнятливості колекційних зразків цибулі ріпчастої різного еколого-географічного походження до збудника пероноспорозу (Peronospora destructor Berk). Встановлено, що сорти та гібриди цибулі ріпчастої першого та другого року життя уражуються пероноспорозом. Ступінь розвитку хвороби залежав від інфекційного навантаження, вологості та температури повітря. Дослідження показали, що в середньому за три роки у колекційному розсаднику цибулі першого року життя поширення хвороби припадало на кінець вегетації залежно від зразка і становило 12,7–79,0%, а її розвиток сягав 8,0–61,7%. На насінниках (фаза зав’язування насіння) пероноспороз поширювався у межах 32,7–95,7%, а його розвиток на природно-провокаційному фоні становив 25,7–88,3%. Серед великої кількості вивчених зразків імунних проти хвороби не виявлено. Виділено форми, яким властива відносна польова стійкість проти хвороби, і які будуть використані в селекційних програмах створення нових сортів і гібридів.