SUSTAINABLE FASHION В ТВОРЧОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ТА ЗАКОРДОННИХ БРЕНДІВ ОДЯГУ - Anhelina Koriakina; Kalyna Pashkevych; Olena Gerasymenko; Chen Chen (теорія та практика дизайну)
Метою статті є дослідження напряму sustainable fashion, виявлення його принципів, впливу на модну індустрію України та світу. Методологія: використано літературний огляд, аналітичне дослідження, інтерпретацію та систематизацію отриманих результатів; під час роботи з візуальними матеріалами використано наочно-аналітичний метод, методи формального, функціонального, семіотичного аналізу. Результати: визначено вплив свідомої моди на модну індустрію, визначено аспекти, що складають sustainable fashion, проаналізовано напрями роботи українських та закордонних дизайнерів та складено порівняльну характеристику специфіки роботи брендів. Визначено основні принципи, яких дотримуються бренди в своїй творчості та перспективи напряму sustainable fashion. На основі проведених досліджень розроблено колекцію моделей в екостилі з переробленого деніму з використанням українського розпису. Наукова новизна одержаних результатів полягає у визначенні принципів sustainable fashion на прикладі брендів, що їх дотримуються та популяризують sustainable fashion у своїй творчості. Практична значущість. Одержані результати можуть бути використані для сучасної практики дизайну та виробництва одягу і аксесуарів, у виготовленні колекцій одягу застосовуючи принципи sustainable fashion, під час вивчення дисциплін, що пов’язані з сучасними напрямами в дизайні, екологічними тенденціями в проектуванні виробів.