ЕКОНОМІЧНІ ПОТРЯСІННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ЯК ПРИЧИНА ТРАНСФОРМАЦІЇ СВІТОПОРЯДКУ - Ганна Белінська; Євген Захарєнков (Економіка та суспільство)
У статті досліджено багатовимірний вплив глобалізації на сучасні економічні відносини між країнами світу. Розкрито як позитивні аспекти (поширення технологій, мобільність капіталу, зростання взаємозалежності), так і негативні наслідки: економічна нерівність, політична напруженість, ризики інфляції, дестабілізація ринків. Особливу увагу приділено наслідкам тарифної політики США у 2025 році, яка стала прямою загрозою для світової економіки, провокуючи нову глобальну рецесію, фрагментацію та регіоналізацію торгівлі, та спричинила коливання на фондовому та сировинному світових ринках. Також акцентовано увагу на політичних наслідках такої непродуманої політики – підвищенні ризиків гонки озброєнь, руйнації оборонних союзів та зростанні ризиків нової повномасштабної війни. Авторами наголошено на необхідності переосмислення економічних стратегій у нових геополітичних умовах.