COVID 19 Pandemi Sürecinde Nöroşirürji Yoğun Bakım Ünitesindeki Hasta Yakınlarının Anksiyete Düzeyi İle Sosyal Destekleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi - Mualla Yılmaz; Başak Dülger; Gülhan Temel (Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi)
Özet Amaç: Araştırma COVİD-19 pandemi sürecinde nöroşirürji yoğun bakım ünitesindeki hasta yakınlarının anksiyete düzeyleri ile sosyal destekleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma bir üniversite hastanesinin nöroşirürji yoğun bakım ünitesinde yatarak tedavi gören 250 hasta yakını bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler, “Kişisel Bilgi Formu (KBF)”, “Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ)” ve “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ)” kullanılarak veriler toplandı. Verilerinin analizinde Shapiro Wilk testi, ortalama, standart sapma, medyan ve quartil değerleri, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Conover testi kullanıldı. Bulgular: Nöroşirürji YBÜ’deki hasta yakınlarının algılanan sosyal destek düzeyi puan ortalamalarının artışı ile anksiyete düzeyi puan ortalamalarının düştüğü belirlendi. Hasta yakınlarının, ÇBASDÖ alt boyutları ve toplam puanı ile BAÖ toplam puanı arasında negatif yönlü, düşük şiddette ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p