European Union and Transatlantic Relations: Rotating Presidencies of France, Czech Republic and Sweden - Dilek Morgül (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişki, taraflar için daima stratejik bir öneme sahip olmuştur ve ikili arasındaki ilişki değişen AB Dönem Başkanlıklarında farklı şekiller almıştır. Bu durum, AB’nin ABD ile olan ilişkilerinde tartışma konusu olmuştur. Taraflar arasındaki ilişkiyi tartışmak için öncelikle AB ve ABD arasındaki ikili ilişki değerlendirilmiştir. Bu bağlamda ikili arasındaki en güncel ilişkiyi değerlendirmek için AB’nin Fransa, Çek Cumhuriyeti ve İsveç dönem başkanlıkları süresince ABD ile olan ilişkileri incelenmiştir. Bu makale ile AB’nin değişen dönem başkanlıkları sırasında ABD ile olan ilişkilerinde dönem başkanı olan ülkenin kendi mili çıkarlarına mı yoksa AB çıkarlarına mı önceliği verdiği sorusuna yanıt bulmak amaçlanmıştır. Bu soruya somut bir cevap bulmak amacı ile öncelikle Fransa, Çek Cumhuriyeti ve İsveç’in ABD ile olan genel ikili ilişkileri incelenmiş ardından da bu ülkelerin AB Dönem Başkanı oldukları süreçte ABD ile olan ilişkileri değerlendirilmiştir