Seçilmiş Çemen Trigonella foenum-graecum L. Hatlarında Verim Ögeleri Arası Korelasyon ve Path Analizi - Neşet Arslan; Bilal Gürbüz; Ahmet Gümüşçü (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışma, Ankera Üniversitesi:Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde, seçilmi ş çemen hatlar ı nda verim özellikleri aras ı iliş kilerin belirlenmesi amac ı yla 1995-1996 y ı lları nda yürütülmü ştür. Çal ışmada materyal olarak, tek bitki seleksiyonu ile geliştirilen 36 çemen hatt ı kullan ı lm ışt ı r. Her iki y ı lda da tek bitki verimi ile meyve say ı s ı ve bin tohum ağı rl ığı aras ı ndaki korelasyon önemli bulunmu ştur. Path analizi sonucunda bin tohum a ğı rl ığı ve meyve say ı s ı n ı n, tek bitki verimi üzerine olumlu ve do ğ rudan etkileri yüksek çı km ışt ı r. Bitki boyunun doğ rudan etkisi olumsuz yönde olmuştur. Korelasyon ve path. analizi sonuçlar ı ayrı ayrı değ erlendirildi ğ inde y ı llar aras ı nda baz ı farkl ı l ı kları n olduğ u görülmektedir.