Sosyal Geçerlik Kavramı ve Türkiye’de Özel Eğitim Alanında Yürütülen Lisansüstü Tezlerde Sosyal Geçerliğin Değerlendirilmesi - Mine Sönmez; Sezgin Vuran (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Sosyal geçerlik özel eğitim alanında yürütülen tüm uygulamalı araştırmalarda giderek önemi artan bir kavramdır. Özel gereksinimli bireylerle çalışılırken seçilen amaçların önemli olduğu, kullanılan yöntemin birey ve öğretilecek davranış için uygun olduğu ve öğretim sona erdiğinde ulaşılacak sonuçların birey için önemli olduğu umut edilir. Ancak bireyin davranışlarında meydana getirilmek istenen değişiklikler, gerek bireyler gerekse araştırmacıların umutlarına bırakılamayacak kadar önemlidir. Bu çalışmada Türkiye’de 2000–2008 yılları arasında, özel eğitim alanında davranışsal süreçlerin kullanılması ile gerçekleştirilmiş lisansüstü tez çalışmaları incelenmiş ve bu araştırmalarda sosyal geçerlik değerlendirmesinin nasıl gerçekleştirildiği ortaya koyulmuştur. Çalışma sonunda, araştırmaların tamamında sosyal geçerlik değerlendirmesinin öznel değerlendirme yoluyla gerçekleştirildiği belirlenmiş, sosyal geçerliğin değerlendirilmesi ile ilgili öneriler sunulmuştur.