مدلی برای پیش آگاهی بیماری بادزدگی فیتوفترایی سیب زمینی در گرگان - محمدعلی آقاجانی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
بادزدگی فیتوفترایی ناشی از Phytophthora infestans، یکی از بیماری‌های مهم سیب زمینی در دنیا و ایران، به ویژه در استان گلستان می‌باشد. برای پیش‌آگاهی این بیماری تاکنون 16 مدل در دنیا معرفی شده است. به منظور ساختن یک مدل پیش‌آگاهی، از داده‌های آب و هوایی و وقوع بیماری طی ده سال اخیر استفاده شد. سپس با استفاده از داده‌های دما، رطوبت نسبی و بارش روزانه‌ی فروردین ماه، 22 متغیر ساخته شد. بررسی این متغیرها با استفاده از روش‌های آماری رگرسیون لجستیک و آنالیز تشخیصی نشان داد که چهار متغیر nTRH10،nTRHPR10،nRH10 و nTRHP20 دارای ارتباط قوی با وقوع یا عدم وقوع بیماری بودند. بر اساس این چهار متغیر، چهار مدل پیش‌آگاهی جهت پیش بینی احتمال وقوع بیماری معرفی شد. متغیر nTRH10 قوی‌ترین رابطه را با وقوع یا عدم وقوع بیماری داشته، میانگین مقدار این متغیر در سال‌های بدون بیماری و دارای بیماری به ترتیب 45 و 75/118و درجه‌ی صحت پیش بینی مدل نهایی صد در صد بود.