АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ ТА ІННОВАЦІЙ У СФЕРІ 3D-ДРУКУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ - Андрій Летницький (Економіка та суспільство)
Стаття досліджує сучасні тенденції розвитку технологій 3D-друку та їх вплив на формування й трансформацію маркетингових стратегій промислових підприємств. У контексті стрімкої цифровізації виробничих процесів 3D-друк стає не лише технологічним інструментом, а й каталізатором зміни бізнес-моделей, логіки управління інноваціями та підходів до взаємодії з ринком. Увага приділяється не лише технічному аспекту інновацій, а й їхньому значенню для побудови конкурентних переваг у сфері просування продукції, позиціонування бренду, створення цінності для клієнта та розробки стратегій виходу на нові ринки збуту. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі гнучких, кастомізованих виробництв у промисловості та необхідністю адаптації маркетингових підходів до нових реалій, що формуються під впливом адитивних технологій.